Een introductie in de wereld van de rockmuziek

Het spreekt voor zich dat iedereen wel over een bepaalde voorkeur beschikt op vlak van muziek. Het zogenaamde rockgenre is een muziekgenre welke zich traditioneel kenmerkt door een bezetting van gitaar, basgitaar evenals drums. Deze instrumenten worden vervolgens aangevuld met zang evenals andere instrumenten. Voor de oorsprong van het Rockgenre moeten we terug in de tijd, meer bepaald naar de Verenidge Staten van de jaren ’50. Hier evolueerde het uit bestaande genres waaronder rhythm-and-blues en country. Zou jij graag meer willen ontdekken over het Rockgenre en wil je eigenlijk meteen gewoon een leuke introductie krijgen? Dan is het zeker de moeite waard om je even te verdiepen in de informatie die je aantreft hier in dit artikel.

British Invasion

Het was uiteindelijk de zogenaamde British Invasion die er voor zorgde dat het Rockgenre er in slaagde om ook de rest van de wereld te veroveren. Aan het einde van de jaren ’60 ontstond de psychedelische rock. Zij werd al snel opgevolgd door de hardrock en de zogenaamde punk ten tijde van de jaren ’70. De jaren die daarna kwamen kenmerkten zich vooral door new wave, heavy metal evenals grunge muziek. Hoe dan ook is het zo dat rock sinds jaar en dag één van de populairste muziekgenres ter wereld is. Ook op vandaag heeft ze ongelofelijk veel trouwe fans.

Alternatieve rock

De jaren ’80 bracht de zogenaamde alternatieve rock met zich mee. Deze werd gebruikt door punkrockgeïnspireerde bands welke eigenlijk niet thuishoorden onder de noemer van de mainstreammuziek. Alternatieve rock was eigenlijk een vervolg op de zogenaamde punkrock. In de praktijk was het zo dat ze vaak werd gecombineerd met genres zoals bijvoorbeeld folk, reggae evenals elektronische muziek. Het was het album ‘Murmur’ die als één van de eerste werd gerekend tot de groep van de alternatieve rock. In het Verenigd Koninkrijk was er in loop van de jaren ’80 ook sprake van de zogenaamde ‘new wave of British heavy metal’. Het waren onder meer Engelse bands als Iron Maiden en Motörhead die op dit vlak bijzonder populair werden.

De postpunkrevival aan het begin van de 21e eeuw

Aan het begin van de 21e eeuw waren het twee genres die stevige bekendheid verkregen. Het ging hierbij om de garage rock revival evenals om de postpunkrevival. Het waren de zogenaamde ‘The Strokes’ die er als eerste band in slaagden om vorm te geven aan allebei de subgenres. Natuurlijk is er ook de band Coldplay. Zij kon rekenen op wereldwijde aandacht en werd ontzettend populair met haar alternatieve rock. Het ging hierbij in het bijzonder om het album ‘A Rush of Blood to the Head’. Op dit album waren dan ook nummers terug te vinden zoals:

  • The Scientist;
  • Clocks;

Binnen dezelfde periode kon er worden vastgesteld dat de ‘Red Hot Chili Peppers’ van hun funkrock waren afgestapt. Zij kozen er dan ook voor om met hun nieuwe album meer de focus te leggen op de poprock. Dit betekende echter niet dat de alternatieve rock een halt werd toegeroepen, in tegendeel. Ook dit genre bleef dan ook zeer populair en groeide stelselmatig verder.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Genres

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *