Een eerste kennismaking met Housemuziek

Housemuziek is een populaire stroming in de muziek. Reeds sinds het einde van de jaren ’80 is het zo dat ze samen met techno het dominante genre vertegenwoordigt in de elektronische dansmuziek. In principe is het zo dat House een directe afstammeling is van het Disco genre. Ze kenmerkt zich in het bijzonder door het gebruik van beats met de vierkwartsmaat. Bovendien zijn er natuurlijk uiteraard ook de opzwepende baslijnen die zo kenmerkend zijn voor dit muziekgenre. Zou je graag meer te weten willen komen over dit populaire muziekgenre? Dan is het zeker de moeite waard om je even te verdiepen in de hieronder terug te vinden informatie.

Hoe wordt housemuziek gemaakt?

Voor housemuziek geldt dat ze wordt gemaakt op elektronische apparaten. Het kan hierbij in de praktijk gaan om verschillende instrumenten zoals bijvoorbeeld:

  • Keyboards;
  • Synthesizers;
  • Drumcomputers;
  • Samplers;

Er wordt naar de maker van housenummers verwezen als zijnde een producer. Voor de persoon die de muziek speelt geldt dat hij of zij een diskjockey wordt genoemd. In de praktijk wordt dit vaak gewoon afgekort als ‘dj’. De zogenaamde houseparty’s zijn tegenwoordig ongelofelijk populair. Tijdens dergelijke party’s worden er verschillende uren na elkaar houseplaten (veelal live) achter elkaar gemixt.

Wat is het verschil tussen house & dance?

In de praktijk kan er worden vastgesteld dat er vaak verwarring bestaat tussen house en dance. De verwarring ontstaat dan voornamelijk tussen de naam house die kan worden gebruikt als synoniem voor dancemuziek. In eerste instantie was het zo dat er naar alle vormen van elektronische dansmuziek werd verwezen als zijnde housemuziek. Met ingang van de jaren ’90 is het echter zo dat men house steeds minder is gaan gebruiken als zogenaamde parapluterm voor alle verschillende vormen van elektronische dansmuziek. De meest gangbare parapluterm die op vandaag wordt gebruikt is dan ook ‘dance’. Dit terwijl house vandaag de dag vooral staat voor een specifieke stroming die het meeste gelijkenissen vertoont met de oorspronkelijke Chicago-house.

Waar is housemuziek precies ontstaan?

Voor het ontstaan van housemuziek moeten we terug in de tijd, meer bepaald naar de jaren ’80. Het muziekgenre zou zijn ontstaan in onder meer de Warehouse in Chicago. Het is meteen ook hier dat housemuziek haar naam aan te danken heeft. Frankie Knuckles en Larry Levan worden beschouwd als de grondleggers van het genre. Zij toonden hun kunsten in respectievelijk Chicago en New York. Beiden hebben hun loopbaan echter begonnen in de discotijd. Het genre house werd geboren uit een hoge nood. Op een zeker ogenblik in de jaren ’80 was het immers zo dat het discogenre in het slop was geraakt. Daar moest dan ook een oplossing voor gevonden worden. Die oplossing werd uiteindelijk gevonden onder de vorm van housemuziek.

De introductie van housemuziek in Europa

Het duurde uiteindelijk tot de zomer van 1987 vooraleer housemuziek naar Europa kwam overgewaaid. Dit was ook het geval voor de techno die haar oorsprong had gevonden in het Amerikaanse Detroit. Het is ook in deze tijd dat de housemuziek, mede door toedoen van Paul Oakenfold haar introductie maakt op het partyeiland Ibiza. Van hieruit krijgt housemuziek ook meteen voet aan de grond in het Verenigd Koninkrijk waarna het slechts een kwestie van tijd was vooraleer ook de rest van Europa aan de beurt was.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Genres

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *