Boek doet legendarisch festival ‘Rock Torhout’ herleven

Ooit was het zo dat Torhout het middelpunt was van de Belgische muziekwereld. Ook vandaag de dag is het nog altijd zo dat er in deze stad heel wat leuke en interessante (muziek)evenementen worden georganiseerd. Dit gezegd hebbende zal bij veel mensen toch vooral de naam ‘Rock Torhout’ bekend in de oren klinken. Inmiddels is het festival reeds enige tijd geleden verdwenen uit het festivallandschap, maar dat betekent helemaal niet dat ze reeds is vergeten, in tegendeel. Ongeveer een kwart eeuw nadat de laatste editie van dit toch wel legendarische Belgische festival heeft plaatsgevonden komt nu het boek ‘Rock Torhout, biografie van een verdwenen festival’ uit. Hiermee kunnen fans van het festival oude glorietijden nog één keer terug herbeleven.

Middelpunt van de Belgische muziekwereld

Maar liefst 21 jaar lang en dan meer bepaald tussen het einde van de jaren ’70 en het einde van de jaren ’90 was Torhout het absolute middelpunt van de Belgische muziekwereld. Door de jaren heen werden dan ook tal van verschillende prestigieuze muziekgroepen naar dit evenement gehaald. Het ging daarbij om namen zoals bijvoorbeeld:

  • Simple Minds;
  • U2;

Rock Torhout mag zich in de praktijk eigenlijk een deel noemen van de identiteit waar een volledige generatie over beschikte. De auteur van het boek is Jan Delvaux en ook hij heeft aangegeven dit gevoel te ervaren. Volgens hem wordt dit dan ook extra onderstreept in de biografie.

Nostalgie

Het boek dat is verschenen over het festival Rock Torhout is er uiteraard gekomen uit pure nostalgie. Ook de auteur van het boek denkt nog steeds met weemoed terug aan de tijd van het festival. Hij stelde dan ook in een interview het volgende:

“Toen ik de leeftijd had van 18 jaar begon voor mij een festival dat de naam ‘Werchter’ droeg. Alle artiesten waar ik op dat ogenblik fan van was kwamen op het festival optreden. In geen tijd stond Torhout mede daardoor op de wereldkaart. Deze stad leefde zo ongelofelijk tijdens de festivalperiode. Wanneer we dan vervolgens op kamp gingen met de scouts en we zeiden tijdens een gesprek dat we van Torhout waren, dan werd er haast altijd verwezen naar Rock Torhout. De mensen waarmee we aan het praten waren wisten dus altijd; “hé dat zijn die mensen van dat festival”. Ongelofelijk.”

Rock Tourhout leeft nog steeds

Je zou misschien kunnen verwachten dat de liefde voor dit inmiddels toch reeds enige tijd verdwenen festival reeds enigszins is bekoeld. Toch is niets minder waar. Van het festival zijn er tot op vandaag nog steeds heel wat tastbare herinneringen aanwezig die door de vele fans stevig worden gekoesterd. Het gaat hierbij niet alleen om posters en stickers, maar ook om bijvoorbeeld petjes. Organisator van het evenement, namelijk Noël Steen krijgt het nog bijzonder vaak te horen; “Ik word er eigenlijk nog bijna wekelijks over aangesproken. Het festival leeft tegenwoordig nog steeds en dat zeker niet alleen maar in Torhout zelf, maar ook daarbuiten.”

Tot slot is bekend dat ook het Cultuurcentrum de Brouckere en Belpop Bonanza hun medewerking hebben verleend aan het boek. Wie het boek wenst aan te kopen kan daarvoor terecht in de webwinkel van het Stad Torhout.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *