Festivals vanaf nu gehouden in geventileerde tenten?

Eén van de eerste festivals die worden georganiseerd na het uitbreken van de COVID-19 pandemie is het festival van Edinburgh in Schotland. De wereld kijkt toe naar hoe de organisatie dit nu precies gaat aanpakken. Het valt daarbij meteen op dat het evenement gebruik gaat maken van geventileerde tenten. Het festival is één van de grootste evenementen ter wereld voor niet alleen muziek en theater, maar ook opera en dans. Het festival werd (net als alle andere grootschalige evenementen) in 2020 afgelast vanwege COVID-19. In de zomer van 2021 gaat het festival wel gewoon terug door. Dit volgens de organisatie wel in een zeer coronaveilige vorm in openlucht. Hoe dat er nu precies uit zal komen te zien en wat we kunnen verwachten van dit evenement bespreken we even uitgebreid voor jou in dit artikel.

Eén van de belangrijkste podiumfestivals ter wereld

Het internationale festival van Edinburgh is sinds jaar en dag één van de grootste en tevens ook belangrijkste muziekfestivals van de wereld. Tijdens het festival kunnen gasten niet alleen genieten van heel wat muziek, maar ook van theater, opera en dansvoorstellingen. Naast dit hoofdfestival bestaat in de stad natuurlijk ook nog het niet-officiële Edinburgh Fringe Festival.

Elke zomer opnieuw trekt dit festival een groot aantal bezoekers. Op dit ogenblik weten we dat er gebruik zal worden gemaakt van drie verschillende constructies voor live-voorstellingen die gehouden zullen worden verspreid over het historische centrum van de stad. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van speciale tenten.

De speciale tenten die ingezet zullen worden staan er om bekend een maximale ventilatie mogelijk te maken. Bovendien is er ook aandacht besteed aan de hoeveelheid aan plaats die beschikbaar is tussen de verschillende personen die deel zullen nemen aan het festival. Hoeveel volk er daadwerkelijk aanwezig zal mogen zijn op het festival is nog te bepalen. Het is de Schotse politie die op dit vlak het laatste woord zal hebben. Dit gezegd hebbende, het Verenigd Koninkrijk is één van de absolute voorlopers voor wat het vaccineren tegen COVID-19 betreft. De verwachting is dan ook dat er een relatief aanzienlijk aantal mensen op het festival zullen worden toegelaten.

Geen grote buitenlandse gezelschappen?

Toch lijkt het er naar uit te zien dat de invloed van COVID-19 nooit echt ver weg zal zijn. Grote buitenlandse gezelschappen hoeven we dan ook wellicht niet op het evenement te verwachten. Dat geldt wel voor individuele artiesten. De voorstellingen zullen volgens de organisatie ook korter zijn dan normaal. Daarnaast zal er ook geen sprake zijn van een tussentijdse pauze. De voorstellingen zullen dus allemaal in één keer worden gespeeld.

Testevenementen in België?

Niet alleen in Schotland wordt er gekeken naar een heropstart van de evenementensector na de uitbraak van de COVID-19 pandemie. Ook in andere landen waaronder uiteraard ook hier in België is dat namelijk het geval. In verschillende landen zijn er ook plannen om speciale testevenementen te houden. Dergelijke evenementen moeten niet alleen duidelijk maken op welke manier festivals mogelijks door zouden kunnen gaan deze zomer, daarnaast moeten ze ook de impact van een festival op bijvoorbeeld het aantal Coronabesmettingen kunnen (helpen) voorspellen. Hoe dan ook lijkt het er naar uit te zien dat de evenementensector nog even niet helemaal zal kunnen losgaan zoals dat voor de uitbraak van COVID-19 het geval was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *